beats by dre cheap

Envera sa sjevera Italije

Zdravo raja!

Vidim Pera,Suza i drugi uspjesno napisali domacu zadacu na nimalo laku temu.Posto ne volim da pricam o sebi ja bih radije izabrala alternativu i pisala nesto o Santicu,Selimovicu...Mozda bi se moglo nesto i prepisati.Treca mogucnost je zbrisati sa casa ali bi onda razrednica mogla promijeniti svoje misljenje o meni,izreceno na proslavi 10.god. mature.Vidim nema prihvatljivog rjesenja pa uz dubok uzdah krecem u "avanturu".
Nakon mature upisujem pravo ne zato sto mi se ta oblast svidala vec jednostavno da pravim drustvo Mladenki.Samo podsjecanja radi,bila je tada moja najbolja prijateljica.Da paradoks bude veci nakon prve godine ona se prebaci na pedagogiju a ja nastavih da "strebam" razna prava.1981.god. zaposljavam se u ekonomskoj skoli u Gorazdu (tu jedino nisu trazili vezu) kao prof.prava.Nosim lijepe uspomene iz tog perioda a i danas mi se poneko od ucenika javi.Nisu bili tako "nestasni"kao mi pa mi nisu ni zadavali posebnih problema.U vrijeme kad dobivam posao u Sarajevu umjesto da se vratim ja se zaljubljujem u jednog zgodnog rukometasa i ostajem u Gorazdu:Nakon samo cetiri mjeseca zabavljanja udajem se a zatim postajem majka dva lijepa stvorenja.Stariji sin Nedim roden je 1984.god. a mladi Nermin 1990.god.Neposredno prije rata prelazim da radim u opstinu...I ovdje zavrsava prvi i puno ljepsi di mog zivotnog puta.
U maju 1992.god. uz pomoc prijatelja,zajedno sa djecom izlazim iz opkoljenog Gorazda.Preko Beograda krecemo u pravcu "zapada".Prvo Belgija,zatim Francuska i na kraju Hrvatska,jer vjerovala sam da ce rat ubrzo stati pa da smo blize Bosni.Nakon vijesti o pogibiji muza,koja se dogodila 20 dana nakon naseg izlaska,odlazimo u Italiju.Ponovo ,nova sradina,novi pocetak ali sada bez iluzija da ce jednog dana sve opet biti kao nekad.Pocinjem raditi sa bratom koji je vec ranije zivio u Italiji.On otvara preduzece za izvoz-uvoz drveta i namjestaja.Djeca polaze u skolu i polako se uklapaju u novu sredinu,ali su ostali cvrsto vezani za Bosnu.Stariji studira vanjsku trgovinu a mladi ide u gimnaziju,igraju fudbal(jedini poznati i priznati sport u ovoj sredini),imaju svoja drustva,izlaze i polako se pripremaju da jednog dana postanu samostalni.
Meni godine prodose u nastojanju da djeca odrastu i steknu mogucnost da sama odlucuju o svojoj buducnosti,da posao u preduzecu krene,prosiri se i ja se polako zasitih ove sredine.Jer,pored svima nama poznate predstave o Italiji kao zemlji samo lijepih stvari (moda,muzika,zabava)postoji i njena manje lijepa i poznata strana.Unutarnji mir i zadovoljstvo pronalazim u cinjenici da sam postavljene mi ciljeve uglavnom uspjesno ostvarila i da konacno dolazi vrijeme da se sebi posvetim.Kako svoju buducnost tj.starost ne vidim u ovoj sredini pocinjem polako da se pripremam za moj povratak u Sarajevo.Pored oca ostalo je jos nesto rodbine i prijatelja pa samim tim i mogucnost da budem sa osobama koje mi nesto znace.Mnogi me upozoravaju da mi nece biti lako ali ja zelim pokusati.
Eto, ovo bi bio moj "zivotopis".Nista posebno ali sve prozivljeno uz ogromnu volju i zelju da se izdrzi do kraja.
Uz poziv da se svi malo vise angazujemo oko organizacije proslave, puno pozdrava sa sjevera Italije(Kulenovic bi rekao podrucje lednickih jezera lago di Como i lago di Garda,a klima mediteranska).
Envera

STARA RAJA-1973-1977-Treca gimnazija(Braca Ribar)
http://iv1trecagimnazija1977.blogger.ba
27/03/2007 13:12